Юридична консультація

Yuridichna konsultaciya

Як отримати безкоштовну юридичну консультацію

В нашому житті є багато випадків, коли людині терміново потрібна грамотна юридична консультація адвоката чи професійна консультація юриста.

Такими випадками можуть бути:

  • ДТП;
  • зупинила поліція;
  • на вас подали до суду;
  • померла близька особа і виникли питання зі спадкуванням;
  • вирішили розлучитись;
  • арештували майно;
  • потрібно купити або продати нерухомість;
  • необхідно стягнути аліменти;
  • звільняють з роботи, і багато інших.

У всіх цих випадках потрібно вчасно звернутися до адвоката, або юриста за юридичною консультацією, або за отриманням правової допомоги у вирішенні Вашого питання.

Якщо Вам потрібна термінова юридична консультація, Ви можете замовити її по телефону, чи по електронній пошті, що наявна у розділі Контакти, та отримати платну юридичну консультацію.

Якщо Ви хочете отримати безкоштовну юридичну консультацію, то її можливо отримати на нашому сайті задавши письмове питання у розділі “Задати питання онлайн“, або у коментарях до цієї статті.

Наші фахівці розглянуть Ваше питання щодо отримання онлайн юридичної консультації та нададуть професійну юридичну консультацію, яка допоможе зорієнтуватися у ситуації, що склалась. Отримана відповідь, дозволить прийняти правильні рішення для позитивного вирішення Вашого правового питання.

Наші юристи та адвокати мають багаторічний практичний досвід у різних юридичних сферах, та можуть позитивно вирішити юридичне питання будь-якої складності.

Дуже важливо вчасно звернутися за юридичною допомогою до адвоката, оскільки це значно полегшить вирішення Вашого питання, в той час як занадто пізнє звернення за правовою допомогою, значно зменшує ці шанси і навіть може призвести до негативного результату.

Отримати безкоштовну консультацію юриста чи безкоштовну консультацію адвоката це просто. Не витрачайте часу на пошуки адвоката чи юриста, звертайтесь до нас за безкоштовною юридичною консультацією.

Чому важливо своєчасно звернутись за юридичною допомогою адвоката, чи за правовою допомогою юриста

Особливо велике значення своєчасного звернення за юридичною допомогою адвоката є необхідність вирішення свого питання у судовому порядку. Зазначене, пов’язане, наприклад з тим, що ЦК України визначає строки позовної давності.

Всі знають, що загальний строк позовної давності складає три роки. Однак, законодавство містить і спеціальні строки. Наприклад у трудових спорах, та податкових спорах мінімальний строк на звернення до суду – один місяць. У господарських правовідносинах та у кредитних справах є випадки, коли строк позовної давності складає 1 рік.

Слід зазначити, що пропуск строку позовної давності є самостійною підставою для відмови у задоволенні позову. Тому якщо навіть ваша правова позиція буде обґрунтованою, а опонент буде наполягати на застосуванні строків позовної давності, суд буде зобов’язаний відмовити у задоволенні позову.

Дуже важливе значення дотримання строків має і у спадкових справах, де важливо вступити у спадщину протягом строку визначеного Законом.

Чому краще звернутися за юридичною консультацією адвоката, чи за правовою допомогою юриста ніж самому шукати відповіді у інтернеті

В нашій багаторічній юридичній практиці трапляються численні випадки, коли клієнти намагаються зекономити свої кошти та самостійно шукають вирішення свого юридичного питання у інтернеті.

Однак, як правило, у всіх таких випадках, люди використовують застарілі статті, або заповнюють бланки документів за зразками, які складались на підставі нормативно-правових актів, які на дату їх використання клієнтами, вже втратили чинність і не актуальні.

Зазначене здебільшого призводить до того, що людина безрезультативно витрачає свій час, а іноді і кошти, та не досягає бажаного результату. Після цього люди в більшості випадків починають розуміти, що без професійної допомоги юриста, чи без юридичної допомоги адвоката, позитивно вирішити питання неможливо.

Враховуючи зазначене, рекомендуємо не витрачати свій час даремно, займатись своєю справою, а вирішення ваших юридичних питань довірити професійним юристам, або адвокатам.

Це значно зекономить Ваш час та кошти.

Чому ми надаємо безкоштовну юридичну консультацію онлайн

Деякі люди з великою обережністю сприймають пропозицію надання безкоштовної юридичної консультації від адвокатів. Це цілком логічно, адже всі розуміють, що адвокати і юристи теж люди, у яких є сім’ї, які потрібно забезпечувати. Тому думають, що такі консультації надають не професіонали, або ж взагалі студенти, які у такий спосіб хочуть отримати хоч якусь практику.

Тому хочемо Вас заспокоїти. Оскільки в нашому випадку, безкоштовна юридична консультація по телефону, або безкоштовна юридична консультація онлайн має три цілі:

  1. Це наш вклад у підвищення правової освіченості населення України і зміцнення демократичних принципів правової держави у нашій країні;
  2. Безкоштовна правова допомога, яка принесла клієнту позитивний результат, є самою кращою рекламою нашої діяльності, оскільки така людина починає радити нас своїм знайомим;
  3. Всі онлайн консультації розміщуються у нас на сайті, що дозволяє його розвивати і залучати у такий спосіб більше клієнів.

Надіюсь ми Вас переконали. Тому не зволікайте, і звертайтесь до нас за юридичною консультацією

32 відповіді до “Юридична консультація”

  1. Аватар Олег
    Олег

    Доброго дня, недавно моїй матері була ампутована нога вище коліна через хворобу , скажіть чи маю я зараз право оформити догляд за нею , чи все таки в черзі стоїть її законний чоловік першим? Він не пенсіонер і також є військовозобов’язаним , других родичів не має.

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Законодавством не передбачено черговості у таких випадках, а лише наведено перелік осіб, які можуть оформити догляд. Зокрема, відповідно до абз. 10 ч. 1 ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

  2. Аватар Інна
    Інна

    Добрий день підкажіть будь ласка. Я проживаю на ТОТ в Каховському районі Херсонської області, 13.01.2024 року мені виповнилося 60 років і 28.01.2024 року за допомогою цифрового підпису через вебпортал Пенсійного фонду України, я подала заяву на призначення пенсії.
    02.02.2024 року Головним управлінням пенсійного фонду України в Луганській області мені було відмовлено в призначенні пенсії так як, за розглядом документів до страхового стажу не зараховано періоди роботи:
    – за записами трудової книжки від 04.03.1983, оскільки в даті народження її власника зазначено лише рік (число і місяць відсутні). Водночас страховий стаж зараховано з 16.08.1983 по 15.08.1986 та з 14.07.1995 по 13.07.1998 як догляд за дітьми до досягнення ними 3-річного віку, а починаючи з 01.01.1999 — за даними Реєстру.
    Через не врахування періодів роботи страховий стаж склав 21 рік 19 днів, тому мені і відмовлено в призначенні пенсії за віком у зв’язку з відсутністю необхідного страхового стажу 31року.
    Підкажіть будь ласка, що можливо зробити в даній ситуації враховуючи моє місце проживання.

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! В таких випадках вирішити проблему можливо двома шляхами, або подати додаткові документи, які підтвердять стаж роботи, що неврахований, або оскаржувати відмову до суду.

  3. Аватар Анастасія
    Анастасія

    Доброго дня. Склалась така ситуація,що 14 лютого 2022 року я загубила свій паспорт,і 15 лютого я подала в паспортний стіл всі документи на термінове виготовлення нового паспорту(ID-карти). Новий паспорт мав бути виготовлений 27.02.2022 року,але в зв’язку з початком війни паспорт у встановлений термін не був готовий. Після 27.02.2022 я неодноразово зверталась в Бориспільський паспортний стіл,але мені там постійно повідомляли,що паспорт ще не доставлений з Києва. Коли телефонувала до Києва,мені говорили,що паспорт був відправлений до Борисполя. Таким чином мене грубо кажучи,відфутболювали до 30.03.2022 року. Так і не дочекавшись паспорта я з дитиною виїхала за кордон по фотографії втраченого паспорта. Тепер я не можу повернутись до України,тому що у мене немає українського паспорта,також не можу продовжити німецькі документи з тієї ж причини. Я зверталась в консульство,але там мені сказали,що я маю отримати від міграційної служби якесь підтвердження того,що у мене є паспорт виготовлений. Але коли я звернулась в телефонному режимі до міграційної служби,мені сказали що нічим допомогти не можуть. Скажіть будь-ласка,що я можу зробити в даній ситуації,і на що я маю право згідно законів України?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Ваш паспорт можливо оформити і в Німеччині скориставшись Порядком реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, оформлення, обміну іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, посвідки на постійне проживання під час їх перебування за межами України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 червня 2022 р. № 678.
      Згідно з інформацією, що розміщена на сайті ДП “Документ” в Берліні знаходиться їхній відокремлений підрозділ, до якого можливо подати відповідну заяву, після розгляду якої вам виготовлять новий паспорт.

  4. Аватар Катерина
    Катерина

    Добрий день. Чи можу я сумісник влаштуватись на роботу на 0.5 ставки, за індивідуальним графіком 20 год тиждень ( 2 дні по 8 год і один день 4 год), щоб мені оплата була від ставки рівно 0.5 окладу, а не за фактично відпрацьований час ( кожен місяць взалежно від норми годин виходить різна сума)? Я вважаю, якщо я відпрацювала свою норму по індивідуальному графіку, то повинна отримати рівно 0.5 ставки, а бухгалтер наполягає, що по нормі місячній я можу отримувати і більше, і менше, взалежності як припали мої робочі дні і години на місяць. Як це питання можна вирішити. На яких умовах мене повинні прийняти, щоб отримувати належну мені зарплату?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Наразі оплата праці за сумісництвом регулюється КЗпП та Законом України “Про оплату праці”.
      Згідно із вимогами ст. 102-1 КЗпП та ст. 19 Закону України “Про оплату праці” сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.
      Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

  5. Аватар Игор
    Игор

    Вітаю. Підкажіть як вчинити. Прийшов штраф за порушення ПДР на авто яке втрачене в результаті виїзду сім’ї за кордон. Авто було залишено у знайомого, потім воно загорілося і було ним продано як металобрухт. Але ніякі документи і розписки не були складені ні власником ні тим хто «продавав» авто. Доказів доручення або продажу не існує. Слід авто було втрачено.
    Тепер прийшов штраф за перевищення швидкості власниці автомобіля, яка знаходиться закордоном більше року. Чи потрібно сплачувати цей штраф, чи дочекатися накладення арешту та затримання автомобіля на штрафмайданчик?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Якщо прийшов штраф, а власниця за кордоном, то потрібно його оскаржувати у судовому порядку і не чекати поки його передадуть на примусове виконання та накладуть арешти на всі рахунки і майно. Крім цього, якщо авто було знищене, а приходять штрафи за керування ним, то потрібно написати заяву у поліцію про розшук цього автомобіля. За такою заявою поліція має вжити заходів про його розшук та затримання у разі виявлення.

  6. Аватар Руслан
    Руслан

    Звільнення по скороченню з державної служби п. 1 ст. 40 КЗпП.
    Попередження зроблено 20.12.2023 – на підписання дано до 22.12.2023, фактично звільнено 08.01.2024 р.
    До того були натяки – в тому що не працюю по спеціальності, не відповідаю вимогам відділу. Що робити?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      У вашому випадку відповідно до ч. 3 ст. 87 Закону України “Про державну службу”, та ч. 6 ст. 49-2 КЗпП України про наступне вивільнення мали персонально попередити не пізніше ніж за 30 календарних днів.
      Якщо роботодавець не дотримався зазначеної вимоги, то він порушив порядок звільнення, що визначений законодавством, тобто незаконно звільнив вас.
      У зв’язку із зазначеним рекомендую звернутись до суду із позовом про визнання звільнення незаконним та поновлення на роботі.

  7. Аватар Михайло
    Михайло

    Сьогодні мене (на мопеді) збила машина. Суть: я хотів повернути ліворуч, а мене обганяла машина і вдарила в лівий бік. В мене легкі ушкодження, зламана ножка мопеда. Судячи з телефонної розмови з мене хочуть збити гроші за ушкоджене авто. Які мої мають бути дії? Труднощі: я не зібрав ніяких даних. Чомусь я вирішив, що дтп незначне і поліцію не викликали. Роз’їхались швидко.

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Якщо поліцію не викликали і роз’їхались добровільно, то по ідеї ніяких дій робити не потрібно. Але якщо телефонують і вимагають кошти, то варіантом подальшого розвитку подій може бути те, що інший учасник ДТП звернувся до поліції із заявою, що ви вчинили зіткнення і втекли з місця ДТП. Такий варіант розвитку подій доцільний тільки тоді, коли інший учасник зафіксував факт ДТП (зробив відповідні фото і відео), пошкодження на автомобілі помітні, та їх можна оцінити, щоб потім отримати страхове відшкодування. Якщо буде розвиватись такий варіант, то ви про це дізнаєтесь, коли вас викличуть до суду на розгляд справи про залишення місця ДТП та про ДТП. А от уже у цьому випадку, я раджу звертатись до адвоката за правовою допомогою, бо потрібно буде ознайомитись з матеріалами справи та детально їх проаналізувати, щоб правильно вибудувати алгоритм вашого захисту.

  8. Аватар Вероніка
    Вероніка

    Добрий день. Як можна заповнити всі поля при створенні позовної заяви на оскарження в застосунку, якщо мені не вручили копію постанови про порушення ПДР (ст.121 ч.5)? А в Кабінеті водія штраф на моє прізвище зʼявився, але марка, модель і номер авто не мої?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! В додатку поля сформовані таким чином, щоб користувач не зміг допустити помилку і правильно самостійно підготував позовну заяву. Якщо якихось даних не вистачає, то їх потрібно отримати, наприклад якщо відсутня копія постанови, то потрібно поїхати в поліцію і взяти її, або написати адвокатський запит, щоб надали її копію.
      Під час підготовки позову дуже важливо правильно вказати всі реквізити, оскільки це впливає на результат розгляду справи. Якщо якісь реквізити постанови будуть вказані неправильно суд може відмовити у позові, або ж якщо задовольнить позов, то фактично визнає протиправною неіснуючу постанову, та відповідно постанова якою Вас притягнуто до відповідальності залишиться чинною.

  9. Аватар Марина
    Марина

    Добрий день, тут така справа. За неналежне виконання трудових обов’язків працівником, директор виплатив йому заробітну плату в розмірі 20 відсотків посадового окладу, про що видав відповідний наказ. Працівник звернувся до суду.
    Яке рішення має винести суд?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Дуже складно сказати яке рішення винесе суд без аналізу всіх матеріалів справи. Оскільки тільки в них буде видно правову позицію працівника та позицію роботодавця, а також документи, якими оформлено спірні правовідносини, правомірність складення яких і потрібно оцінювати.

  10. Аватар ВАСиль
    ВАСиль

    Доброго часу доби.
    Отримали великий штраф за пошкоджену пломбу на газовому лічильнику.
    Питання: які можна очікувати наслідки в разі несплати такого штрафу?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день!
      За несвоєчасну та/або неповну оплату послуг згідно з умовами договору розподілу природного газу, або у разі наявності заборгованості за несанкціонований відбір природного газу з ГРМ, підповідно до положень глави 7 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494, Оператор ГРМ в установленому законодавством порядку має право припинити/обмежити газопостачання (розподіл природного газу) на об’єкт споживача (у тому числі побутового споживача) з дотриманням ПБСГ та нормативних документів, що визначають порядок обмеження/припинення природного газу.
      Крім цього, зазначена заборгованість може бути стягнута примусово у судовому порядку.

  11. Аватар Алла
    Алла

    Доброго дня. Підкажіть будь ласка, я проживаю та приписана в квартирі рідного брата чоловіка з малолітньою дитиною. Наразі він з моїм чоловіком збираються переоформляти на чоловіка шляхом дарування, так як ми виплатили за квартиру йому кошти. Брат чоловіка каже, що мені з дитиною потрібно виписатися, бо будуть труднощі з переоформленням. Чи можливо оформити дарування без виписки мене та моєї дитини?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Так, можливо оформити дарування без виписки Вас та Вашої дитини, однак потрібно попередньо отримати дозвіл органів опіки та піклування, що надається відповідно до закону.

  12. Аватар Оксана
    Оксана

    Добрий день, підкажіть будь ласка чи потрібно надсилати копії заперечення на апеляційну скаргу іншим учасникам справи в кримінальному провадженні. В КПК України в ст.402 не вказано що це потрібно робити. То потрібно чи ні ?
    Дякую, з повагою !

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Як кажуть: “Якщо не знаєш як зробити – зроби по закону”. Отже, якщо стаття 402 КПК України не передбачає обов’язку надсилання копії заперечень на апеляційну скаргу іншим учасникам справи, значить заперечення необхідно подавати лише до суду.

  13. Аватар Юрій
    Юрій

    Доброго дня. Таке питання: згідно закону про мобілізацію, призову не підлягають громадяни, у яких близький родич загинув або зник безвісти на війні а бо в АТО, якщо мій двоюрідний брат зник, я підпадаю під цю категорію, і чи можу я виїхати за кордон якщо оформлю відповідні документи?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день!
      Так, дійсно відповідно до абз. 4 – 9 ч. 3 ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” передбачено, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:
      – військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;
      – працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;
      – осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;
      – осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами;
      – жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.
      Оскільки Ви є двоюрідним братом особи, яка загинула чи пропала без вісти, на Вас не поширюються підстави для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

  14. Аватар Сергій
    Сергій

    Доброго дня! Знайшов дивний юридичний казус… Згідно статті 6 Закону України “Про політичні партії в Україні” військовослужбовці НЕ МОЖУТЬ БУТИ членами політичних партій. На час служби, судячи з Закону, треба ЗУПИНЯТИ членство в Партії. А якщо я у випадку мобілізації ВІДМОВЛЯЮСЬ припиняти членство?.. Що це означатиме?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день!
      Відповідно до ст.36 Конституції України Громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.
      Статтею 1 Закону України “Про політичні партії в Україні” також передбачено, що право громадян на свободу об’єднання у політичні партії для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів визначається і гарантується Конституцією України. Встановлення обмежень цього права допускається відповідно до Конституції України в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей, а також в інших випадках, передбачених Конституцією України.
      Ніхто не може бути примушений до вступу в політичну партію або обмежений у праві добровільного виходу з політичної партії.
      Належність чи неналежність до політичної партії не може бути підставою для обмеження прав і свобод або для надання будь-яких пільг і переваг.
      Обмеження щодо членства у політичних партіях встановлюються виключно Конституцією та законами України.
      Отже, законодавством визначено, що свобода щодо членства у партії може бути обмежена, зокрема, в інтересах національної безпеки.
      Оскільки Ваш статус військовослужбовця з’являється внаслідок мобілізації, тобто із заходами пов’язаними із захистом інтересів національної безпеки, відмова від членства у партії буде суперечити закону.

      1. Аватар Сергій
        Сергій

        Дякую Вам за швидку та вичерпну відповідь 🙂 Якщо можна, скажіть, Будь-ласка, яка саме відповідальність та згідно санкції яких статей ККУ мені загрожує?.. Чи це має бути судове рішення?.. Адміністративний протокол? Щось інше? Заздалегідь дякую Вам 🙂

        1. Аватар Ішутко Сергій
          Ішутко Сергій

          Статтею 22 Закону України “Про політичні партії в Україні” передбачено, що за порушення цього Закону посадові особи і громадяни, причетні до:
          1) створення, організації діяльності та участі в діяльності незареєстрованих політичних партій;
          2) обмеження в правах чи переслідування громадян у зв’язку з належністю чи неналежністю до політичних партій;
          3) необґрунтованої відмови в реєстрації політичної партії;
          4) надання політичній партії будь-яких переваг чи обмеження передбачених законом прав політичної партії та її членів;
          5) порушення закону при використанні символіки політичної партії;
          6) заподіяння матеріальної чи моральної шкоди політичній партії;
          7) утворення воєнізованих формувань;
          8) участі у діяльності забороненої політичної партії або інших передбачених чинним законодавством порушень, –
          притягаються до дисциплінарної, адміністративної, цивільної або кримінальної відповідальності згідно з законами України.

          Слід також звернути увагу, що пп. г) п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України “Про запобігання корупції” передбачено, що суб’єктами, на яких поширюється дія цього Закону, є військові посадові особи Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та інших утворених відповідно до законів військових формувань, крім військовослужбовців строкової військової служби, курсантів вищих військових навчальних закладів, курсантів вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, курсантів факультетів, кафедр та відділень військової підготовки.
          Абзаци 11 та 12 ч. 1 ст. 1 Закону України “Про запобігання корупції” містять наступні визначення: правопорушення, пов’язане з корупцією – діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною у частині першій статті 3 цього Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність; приватний інтерес – будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв’язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.
          Частиною 1 статті 65-1 Закону України “Про запобігання корупції” передбачено, що за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень особи, зазначені в частині першій статті 3 цього Закону, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.
          В свою чергу, статтею 172-4 КУпАП “Порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності” передбачено наступну відповідальність:
          Порушення особою встановлених законом обмежень щодо зайняття іншою оплачуваною діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної та суддівської практики, інструкторської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю – тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією отриманого доходу від підприємницької діяльності чи винагороди від роботи за сумісництвом.
          Порушення особою встановлених законом обмежень щодо входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особа здійснює функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляє інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації), – тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією отриманого доходу від такої діяльності.
          Дії, передбачені частиною першою або другою, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятисот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією отриманого доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.
          Крім цього, відповідно до ч. 1 ст. 59 Закону України “Про запобігання корупції” відомості про осіб, яких притягнуто до кримінальної, адміністративної, дисциплінарної або цивільно-правової відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також про юридичних осіб, до яких застосовано заходи кримінально-правового характеру у зв’язку з вчиненням корупційного правопорушення, вносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, що формується та ведеться Національним агентством. Відомості про осіб, які входять до особового складу органів, що провадять оперативно-розшукову або розвідувальну чи контррозвідувальну діяльність, належність яких до вказаних органів становить державну таємницю, та яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, вносяться до розділу з обмеженим доступом Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

  15. Аватар Ярослава
    Ярослава

    Доброго дня!
    Підкажіть будь ласка, батько по паспорту Вячеслав, без апострофа, у мене в паспорті В’ячеславівна, тобто з апострофом, в моєму документі про одруження також без апострофа, що робити і які можуть бути наслідки?
    Дякую.

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Доброго дня!
      Розбіжність може дуже ускладнити оформлення певних документів.
      Наприклад, можуть виникнути проблеми при оформленні спадщини, при реєстрації права власності, поділі майна тощо.
      Задля уникнення неприємних ситуацій, варто виправити помилки в документах.
      В даному випадку – виправити помилку у Вашому паспорті.
      Вам мають його обміняти з усуненням неточності.
      Є 2 способи:
      1. Позасудовий – треба звернутись до органу, що видав Вам паспорт (територіальний підрозділ Державної міграційної служби) з заявою про виправлення помилки, допущеної працівниками)
      До заяви треба докласти 2 фотографії, паспорт, що підлягає обміну та документ, в якому правильно вказане по-батькові (якщо у Вашому свідоцтві вірно – то його, або паспорт батька).
      Обмін паспорту – послуга платна, проте Ви можете вимагати звільнення від сплати, оскільки не з Вашої вини допущена помилка.
      2. Якщо вони з якоїсь причини відмовлять – буде необхідність встановлювати це в судовому порядку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *