Алименты при разводе

Питання

Добрый день.
Пожалуй, данный вопрос поднимается достаточно часто, но хотелось бы узнать актуальную на сей день информацию от профессионала.

Ситуация: мне предстоит развод с женой. Ни у меня, ни ко мне никаких финансовых претензий нет.
Вопрос лишь в размере алиментов.
С учетом актуального законодательства, какой размер алиментов должен выплачиваться на ребенка (ребенку 2 года)?
Помимо размера моей з.п., какие факторы могут дополнительно влиять на размер алиментов как в меньшую, так и в большую сторону?

Спасибо!

Відповідь

Добрий день!

Законодавством України передбачено, що способи утримання дитини визначаються за домовленістю батьків. При цьому той батько, який проживає окремо від дитини, може брати участь у його утриманні як у грошовій, так і натуральній формі.

Якщо такої домовленості не досягнуто, аліменти на утримання дитини присуджуються судом у частці від доходу матері чи батька або у твердій грошовій сумі на вибір батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим за 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При цьому, визначаючи розмір аліментів, суд враховує:

  • стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
  • стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
  • наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
  • наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;
  • доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого чи рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
  • інші обставини, що мають важливе значення.

Слід звернути увагу, що законодавством України також визначено мінімальний розмір аліментів, який можливо стягнути через суд за спрощеною процедурою шляхом отримання судового наказу, зокрема, на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох та більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Якщо платник аліментів не має офіційно зафіксованого доходу, такий наказ також можна отримати на стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Крім цього, той із батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той із батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, викликаних особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом і т.п.).

Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину у разі спору визначається за рішенням суду з урахуванням обставин, які мають важливе значення.

Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися заздалегідь або покриватися після того, як вони фактично понесені – разово, періодично або постійно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *