Поновлення водійських прав

ponovlennya-vodiyskih-prav

Досить часто до наших адвокатів звертаються із питаннями про поновлення водійських прав, а також пов’язаними з ними, зокрема:

Яка відповідальність за керування автомобілем без прав?

Як забрати права після 130 статті під час війни?

Як поновити права після позбавлення?

Як поновити права під час воєнного стану?

Чи потрібно здавати на права після позбавлення?

Де забрати права після рішення суду?

Тимчасові права обмеження?

Враховуючи, що всі ці питання взаємопов’язані між собою, ми вирішили надати безкоштовну юридичну консультацію онлайн з цих питань.

За які порушення ПДР можуть позбавити права керування транспортним засобом

Для зручності пошуку штрафу та його розміру ми підготували загальний довідник штрафів, які можуть накладатись на водіїв. Однак, за деякі порушення правил дорожнього руху, КУпАП передбачає такий вид покарання як позбавлення права керування транспортним засобом. Зазначені порушення передбачені ч. 4 та 9 ст. 121, ч. 3 ст. 121-3, ч. 5 ст. 122, ч. 1 ст. 122-2, ст. 122-4, ч. 2 та ч. 3 ст. 123, ст. 124, ч. 3 – 5 ст. 126, ч. 1 – 5, ч. 7 ст. 130 КУпАП.

Строк позбавлення прав може бути визначений від 3-ох місяців до 10-ти років.

Відповідно до ч. 3 ст. 30 КУпАП якщо особою, позбавленою права керування транспортним засобом, до закінчення строку дії такого стягнення вчинено нове адміністративне правопорушення. За яке застосовано стягнення у виді позбавлення права керування транспортним засобом. До стягнення за вчинення нового адміністративного правопорушення приєднується невідбута частина стягнення. При цьому загальний строк позбавлення права керування транспортним засобом може перевищувати гранично допустимий строк у 10 років.

При цьому статтею 265-1 вказаного кодексу передбачено, що поліцейський вилучає права якщо відповідальність за правопорушення передбачає позбавлення прав. Під час вилучення прав, поліцейський видає тимчасовий дозвіл на право керування транспортними засобами. Про тимчасове вилучення посвідчення водія робиться запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

Отже, вчинивши одне із вищевказаних порушень Правил дорожнього руху, водій повинен бути готовим, що у нього вилучать права. Та під час оформлення правопорушення, видадуть тимчасовий дозвіл на право керування транспортними засобами.

Чи є обмеження для водіїв, коли вони керують транспортним засобом на підставі тимчасового дозволу

Законодавство України не передбачає будь-яких обмежень для водіїв, які керують транспортним засобом на підставі тимчасового дозволу. Однак потрібно вчасно вживати заходи щодо його продовження, або заміни на вилучені права.

Так, відповідно до 265-1 КУпАП права вилучаються до набрання законної сили постановою у справі про адміністративне правопорушення. Але не більше ніж на три місяці з моменту такого вилучення.

Особа має право звернутися за отриманням вилучених прав якщо:

  • судом не прийнято рішення щодо позбавлення водія права керування транспортним засобом;
  • справа про адміністративне правопорушення не розглянута протягом 3-ох місяців.

У разі вчинення правопорушення, за статтею 130 цього Кодексу, можливо звернутись за продовженням строку тимчасового дозволу на право керування транспортними засобами на новий тримісячний строк.

Після закінчення річного строку тимчасового вилучення посвідчення водія, у випадках, якщо судом не прийнято рішення щодо позбавлення водія права керування транспортним засобом або якщо справа про адміністративне правопорушення не розглянута в установлений законом строк, особа має право звернутися за отриманням вилученого документа.

Такі звернення особи є обов’язковими для виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення.

За подання такого звернення та повернення особі тимчасово вилученого посвідчення водія не може стягуватися плата.

Коли починає відліковуватись строк на позбавлення водійських прав

Відповідно до ст. 291 КУпАП Постанова про позбавлення права керування транспортним засобом набирає чинності з наступного дня після закінчення строку на її оскарження, визначеного цим Кодексом, а у випадку такого оскарження – з дня набрання законної сили рішенням за результатами такого оскарження, яке винесено за наслідками розгляду справи по суті.

Статтею 289 КУпАП передбачено, що скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Частиною 2 статті 317-1 КУпАП передбачено, що особа вважається позбавленою права керування транспортним засобом після набрання законної сили рішенням суду про позбавлення цього права.

Отже, строк на позбавлення права керування транспортним засобом починає відліковуватись з 11-го дня після винесення судом першої інстанції постанови про притягнення до відповідальності, а у разі її оскарження у апеляційному порядку з наступного дня після винесення постанови апеляційним судом.

Оплата штрафу

Частиною 1 статті 307 КУпАП передбачено, що штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови – не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

Штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установу банку України, за реквізитами, які видаються в суді, який виніс постанову про накладення цього штрафу.

Документ, що підтверджує його сплату, або його копія не пізніше трьох робочих днів після закінчення строку, передбаченого частиною першою цієї статті, надсилається правопорушником до суду, який виніс постанову про накладення цього штрафу.

Відповідно до ст. 308 КУпАП у разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений ч. 1 ст. 307 КУпАП постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника, штраф стягується у подвійному розмірі та додатково стягуються витрати на примусове виконання постанови.

Порядок позбавлення права керування транспортним засобом

Статтею 317-1 КУпАП передбачено, що виконання постанови про позбавлення права керування транспортним засобом здійснюється шляхом вилучення посвідчення водія на строк позбавлення права керування транспортними засобами та внесення до єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України відомостей про позбавлення права керування транспортним засобом на строк, визначений постановою, та про вилучення посвідчення водія.

Якщо посвідчення водія не було тимчасово вилучено в порядку, передбаченому статтею 265-1 цього Кодексу, особа, позбавлена права керування транспортним засобом, зобов’язана негайно здати посвідчення водія до уповноважених органів Національної поліції.

У разі виявлення в особи посвідчення водія, яке підлягає здачі, його вилучення здійснюється поліцейським.

Як поновити водійські права після закінчення строку на позбавлення

Пунктом 20 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08.051993 р. № 340 передбачено, що повернення посвідчень водія особам, позбавленим права на керування транспортними засобами (крім осіб, позбавлених права на керування транспортними засобами за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 126 КУпАП), здійснюється після складення теоретичного і практичного іспитів.

У разі коли в посвідченні водія зазначено дві або більше категорій на право керування транспортними засобами теоретичний, практичний іспити складаються за вищою із категорій, зазначених у посвідченні водія, що повертається.

Особам, позбавленим права на керування транспортними засобами за керування такими засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, посвідчення водія повертається після обов’язкового проходження позачергового медичного огляду та складення теоретичного і практичного іспитів.

Повернення посвідчення водія (у тому числі отриманого вперше) особам, позбавленим права на керування транспортними засобами за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами), здійснюється після закінчення строку позбавлення без складення іспитів.

Особливості повернення посвідчення водія, отриманого вперше

Повернення посвідчення водія, отриманого вперше, особі, позбавленій права на керування транспортними засобами (крім осіб, позбавлених права на керування транспортними засобами за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 126 КУпАП), не здійснюється. У такому випадку після набрання чинності рішенням суду про позбавлення особи права на керування транспортними засобами посвідчення водія вважається недійсним, про що вноситься відповідна інформація до Єдиного державного реєстру МВС або підлягає вилученню та передається для знищення до територіального сервісного центру МВС за місцем проживання особи, зазначеним у цьому рішенні.

Для отримання права на керування транспортними засобами така особа після закінчення строку, на який її позбавлено такого права, проходить позачерговий медичний огляд, повторну підготовку в закладі та складає теоретичний і практичний іспити у територіальному сервісному центрі МВС, після чого отримує посвідчення водія, яке вважається отриманим вперше.

Які документи необхідні для поновлення прав та куди звертатись

Для поновлення прав необхідно звернутися в сервісний центр МВС (будь-який, незалежно від місця реєстрації) та скласти теоретичний та практичний іспити.

Необхідний пакет документів:

  1. Паспорт громадянина України. У разі надання ID-картки, надається також довідка або витяг про місце проживання. Зазначений документ можна пред’явити в електронній формі в застосунку Дія, або:
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (надається разом з довідкою або витягом про місце проживання),
  • тимчасове посвідчення громадянина України;
  • посвідка на постійне проживання;посвідки на тимчасове проживання;
  • посвідчення біженця;
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;

У разі відсутності в документах відомостей про зареєстроване місце проживання, внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік. В зазначеній довідці має бути зазначено фактичне місце проживання. Ці документи можуть пред’являтись в електронній формі в застосунку Дія.

2. копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

3. медична довідка про придатність до керування транспортним засобом (для тих, кого позбавлено посвідчення водія за керування транспортним засобом у стані алкогольного наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції);

4. квитанція про оплату послуг.

10 відповідей до “Поновлення водійських прав”

  1. Аватар Дмитрій
    Дмитрій

    Добрий день.

    Позбавили прав за 130.
    Посвідчення не здав, фізично воно ще в мене. Як рахується позбавлення на 1 рік: з моменту набрання законної сили рішення суду чи з моменту коли віддам фізичні права?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Строк на позбавлення права керування транспортним засобом починає відліковуватись з наступного дня після набрання рішення законної сили.

  2. Аватар Николай
    Николай

    Здравствуйте! У меня нестандартная ситуация, был под действием лекарств, поехал на освидетельствование, права не изъяли так как ждали результат анализа. Когда был ответ он был положителен на транквилизатор, меня не было в стране. Суд принял решение без меня, родственники оплатили штраф, как возобновить действие прав?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Після закінчення терміну на позбавлення прав, що визначений у постанові суду, вам потрібно буде звернутись до територіального сервісного центру МВС для складення теоретичного і практичного іспиту. Після складення цих іспитів вам видадуть нові права.
      Права, які у вас не вилучили на сьогодні недійсні та не дають права керувати автомобілем. Тому якщо вас зупинить поліція, то притягне до відповідальності за ч. 4 ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортними засобами), та накладуть штраф у розмірі 1200 НМДГ (24000 грн.)

  3. Аватар Ганна
    Ганна

    Вітаю! Позбавлення права керування транспортними засобами за рішенням суду за ч. 3 ст. 126 КУпАП. Не можемо знайти чинні нормативні документи, інформацію саме за цією частиною 3 статті 126 КУпАП – алгоритм отримання свого права на керування авто знову. Після закінчення терміну дії позбавлення прав за рішенням суду, як їх отримати назад і де?
    Чи будуть повернуті ті самі права, посвідчення, чи потрібно проходити медкомісію та екзамени.
    На офіційному сайті бачили пояснення по ст. 130 КУпАП, а по ч. 3 ст. 126 КУпАП не знайшли.
    Кажуть, що потрібно складати іспит. Чому, якщо права не перші, отримала з 2005, потім замінила на другі, категорії В, С.
    Дякую заздалегідь.

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Добрий день! Підставою для позбавлення права керування транспортними засобами за цією статтею є встановлене державною виконавчою службою тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, як правило за несплату аліментів.
      Слід зазначити, що відповідно до п. 2 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія України на право керування транспортними засобами відповідної категорії, крім випадків встановлення особам тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами.
      Більше того в зазначеному положенні передбачено, що встановлення особам тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами є також підставою для відмови:
      – у допуску до складення теоретичного та практичного іспиту у територіальному сервісному центрі МВС (п. 22);
      – у видачі посвідчення водія у випадках, коли воно підлягає обміну (п. 24, 28, 29-1, 32, 32-1);
      – у видачі або обміні міжнародного посвідчення водія (п. 33).
      Отже, для отримання посвідчення водія, у випадках позбавлення права керування на підставі ч. 3 ст. 126 КУпАП, потрібно спочатку вирішити питання з виконавчою службою, яка винесла постанову про тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами (скасувати таку постанову у судовому порядку, або сплатити заборнгованість) і лише після цього звертатися до відповідного територіального сервісного центру МВС.

      1. Аватар Сергія
        Сергія

        Я вірно розумію, якщо особа погасила заборгованість по аліментах і виконавча скасувала обмеження то дія прав відновлюється навіть не зважаючи на притягнення особи за ч. 3 ст. 126 КУПАП судом з позбавленням прав судом? Чи виконавча окремо, а суд окремо?

        1. Аватар Ішутко Сергій
          Ішутко Сергій

          Після того як виконавча служба скасувала обмеження, та після закінчення терміну позбавлення права керування транспортними засобами, що визначений у постанові суду, ви можете піти до сервісного центру та отримати права.

  4. Аватар Богдан
    Богдан

    Добрий день! У мене тимчасове посвідчення водія категорії Б, що видане вперше. Термін дії цього посвідчення закінчився у 2021 році, тобто ще до початку війни. Чи можу я під час дії воєнного стану керувати автомобілем маючи це посвідчення?

    1. Аватар Ішутко Сергій
      Ішутко Сергій

      Вітаю!
      Відповідно до пп. 1 п. 1 постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання допуску водіїв до керування транспортними засобами” від 03 березня 2022 р. N 184 установлено, що у період дії воєнного стану та протягом року з дня припинення або скасування дії воєнного стану, особа допускається до керування транспортними засобами за наявності у неї національного посвідчення водія України, виданого їй вперше на право керування транспортними засобами відповідної категорії, строк дії якого закінчився.
      Отже, оскільки дана постанова не містить вказівки на період в який мав закінчитись строк дії посвідчення водія, стає зрозумілим, що під час дії воєнного стану особа має право керувати автомобілем з національним посвідченням водія виданого їй вперше, навіть якщо дія цього посвідчення закінчилась до початку введення воєнного стану в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *